Het circulaire varken

Het varken wordt ook wel de koning van de kringloop genoemd. Nog geen eeuw geleden scharrelden ze rond op de boerderij en aten alle restproducten op, zoals de aardappelschillen en oud brood. Daarmee hoefde er dus bijna geen apart voedsel voor aangeschaft te worden en bovendien werd en wordt het geslachte dier volledig verwerkt. Niet alleen tot vers vlees en vleeswaren, maar zelfs in capsules voor medicijnen, in de wijnproductie, in snoepjes en gebak zitten op een of andere manier producten van het varken verwerkt. Met de modernisering van varkensbedrijven is daar wel wat aan veranderd.

Fermentatie

De vijf varkensboeren die verenigd zijn in het collectief Eigezwijns, vonden het tijd om de klok terug te draaien en het varken zijn oorspronkelijke rol in de kringloop terug te geven.

In de praktijk houdt dit in dat een groot deel van het dieet bestaat uit reststromen uit de levensmiddelenindustrie. Denk hierbij aan voorgebakken friet die te klein is voor de kritische consument, biergist uit de bierproductie, brood dat al een dag in de supermarkt heeft gelegen of koekjes en gebak die op het eerste oog niet voldoen aan de eisen, maar nog prima eetbaar zijn.

Deze producten worden gefermenteerd, waardoor er melkzuurbacteriën ontstaan, die het niet alleen langer houdbaar maken, maar ook een positief effect hebben op de darmflora van de varkens.

pig

Lage Carbon Footprint

Het collectief heeft onderzoek laten doen naar de CO2 uitstoot van hun varkens, waaruit bleek dat deze dertig tot veertig procent minder is dan van een regulier varken. Onder de naam Eigezwijns brengen ze nu de eerste producten op de markt: Goeie Worst. Door toevoeging van plantaardige ingrediënten als kidneybonen of oesterzwamvoetjes, wordt de Carbon Footprint nog verder verlaagd. En deze toevoegingen leiden tot een betere smaak en een nog gezonder product.

Film 'Conferentie varkensboeren'

Nederweert-Eind, 9 december 2017

Film 'Het varkenscollectief'

Project van Stichting MIEP in samenwerking met studenten van het Koning Willem I College