Onze partners: ambachtelijk en culinair

NEDERWEERD-EIND

Slagerij Kuepers

Slagerij Kuepers

Eind 12
6034 SN, nederweerd-eind

De Noord-Limburgse slagerij van Thijs is er eentje zoals het eigenlijk overal zou moeten zijn. Hier wordt nog op écht ambachtelijke wijze gewerkt en kiest de slager zelf lokaal de levende dieren uit die vervolgens ook nog eens lokaal geslacht worden. Het spreekt voor zich dat het gehele beest verwerkt wordt, zowel vers of in de eigen worstmakerij. Het is dan ook niet verwonderlijk dat diverse producten uit deze slagerij prijswinnaars zijn bij landelijke slagerswedstrijden.


Via varkenshouder Aad van Leeuwen komt Thijs in contact met het initiatief Eigezwijns. “Ik kocht al varkens van hem en toen ik hoorde van hun lage CO2-footprint en dat ze dat meer wilden uitdragen, dacht ik graag mee. Uiteindelijk willen we natuurlijk graag dat het hele dier verwerkt gaat worden, maar een worst is daarbij een perfecte start. Dat is namelijk een product wat iedereen aanspreekt en is ook heel lekker van de barbecue.”
 

Bourgondisch

Thijs ontwikkelde een grillworst die al is voorgegaard en waarin Limburgse smaken naar voren komen met een Bourgondische inslag. “Ik wilde het vooral niet te zout maken, maar eerder kruidig met smaken van korianderzaad en komijn. Het is het eerste hybride-product dat ik heb ontwikkeld. Dat vroeg wel om wat extra testen, want we zijn het niet gewend om plantaardige producten te verwerken in onze vleeswaren. Het geeft een andere binding, maar is zo mooi om te doen. Er is veel mislukt, maar daar leer je alleen maar van. Toen het uiteindelijk lukte om uitsluitend Nederlandse ingrediënten, zoals de kidneybonen en de oesterzwamvoetjes te gebruiken, was ik zeer content.”

www.slagerijkuepers.nl


LINDEN

Martien Bos

Martien Bos

De Berg 2
5439 NK, Linden

Martien Bos is met recht een culinaire duizendpoot. Zo heeft hij al twintig jaar een succesvol cateringbedrijf en werkt hij al dertig jaar voor het Koninklijk Huis bij speciale gelegenheden. Daarnaast heeft hij twee smaakcentra, adviseert hij horecabedrijven en alsof dat nog niet genoeg is, verzorgt hij jaarlijks aan 1.500 schoolkinderen kooklessen over gezonder eten. Hij staat op als ambassadeur voor Eigezwijns.


Voor Martien is het verhaal achter een product zeer belangrijk, vandaar dat hij ook direct enthousiast was toen hij via Wilbert Egelmeers van het initiatief Eigezwijns hoorde. “Ik ben zelf een boerenzoon, dus weet wat er speelt bij boeren. Bij de varkensboeren achter Eigezwijns zie je dat ze gemotiveerd en fanatiek zijn en bezig zijn met de toekomst. Ze optimaliseren hun bedrijf en durven uit hun comfortzone te stappen en zelfs producten te ontwikkelen. Een hybride worst is écht iets anders en heeft een bijzonder verhaal. De vertaalslag die is gemaakt naar de hedendaagse en kritische consument door gebruik te maken van plantaardige producten is plus plus.”
 

Kinderen

“Ik gebruik de Goeie Worst in mijn Smaakcentrum en heb daarmee iets in handen wat niet alleen helemaal klopt, maar waarmee je ook een mooi verhaal kunt vertellen. Zeker ook richting kinderen, zij hebben immers de toekomst. Varkensvlees is helaas minder populair geworden de laatste jaren, maar met Eigezwijns zou dat weleens kunnen veranderen. De lagere milieubelasting en de toevoeging van plantaardige ingrediënten, maken het een product voor de toekomst!”

www.martienbos.nl