Vijf Eigezwijnse varkenshouders

Ons Boerenerf

google-maps-logo

Banendijk 5
6034 SV Nederweert-Eind

Al ruim honderd jaar boert de familie van Leeuwen in het zuiden van Nederland. Na grootvader en vader runt Aad nu al veertig jaar het familiebedrijf, waarvan de laatste twintig jaar vanuit Nederweert-Eind. Ook zijn vrouw Diny en hun kinderen werken mee in het bedrijf. Met 10.000 plaatsen voor vleesvarkens is het bedrijf groot te noemen, toch streeft de familie van Leeuwen een totale kringloop na. Een groot deel van het voer komt van de eigen akkers, aangevuld met reststromen uit de levensmiddelenindustrie. Hierdoor is de CO2-footprint van de varkens al vele malen lager dan in de gangbare varkenshouderij. Diverse innovaties in de stallen dragen zorg voor zo weinig mogelijk energieverbruik, energie die overigens geheel zelf wordt opgewekt met de eigen zonnepanelen en een deel kan zelfs terug geleverd worden aan de energiemaatschappij.
 

Showroom

Vijf jaar geleden werd het bedrijf omgedoopt tot Ons Boerenerf. “We hebben daarmee een informatiecentrum voor de burger toegevoegd aan ons bedrijf, daarmee willen we er een echt showroombedrijf van maken. We geven heel open inzage in onze manier van werken, hoe de varkens gehouden worden en hoe we ze voeren.” Men kan er terecht om hun manier van boeren te ervaren, maar ook om er te vergaderen, voor netwerkbijeenkomsten en natuurlijk voor proeverijen vanuit de eigen keuken. Zelfs kan men er terecht om vleespakketten of barbecuepakketten aan te schaffen. “Door alle activiteiten die in Ons Boerenerf georganiseerd worden, kom je met zoveel verschillende mensen in aanraking, die geven je allemaal nieuwe inzichten. Dat helpt je om je visie te verbreden en dat lukt niet als je alleen maar in je stallen rondloopt.”

Trends

De hybride varkensworst, varkensvlees aangevuld met plantaardige ingrediënten, die als eerste uit de koker van Eigezwijns kwam, was voor Aad in eerste instantie vreemd. Echter, na even bezinnen, bleek dit zo logisch te zijn. “De maatschappij is aan het veranderen en mensen willen niet meer alleen maar vlees eten en wat ze eten, moet kloppen. De combinatie van dier en plant is daar een mooi voorbeeld van. Zelfs kinderen krijgen nu spelenderwijs ook andere eiwitten binnen, terwijl ze groente vaak liever links laten liggen. Het is een trend om minder dierlijke eiwitten te eten, dan zou het toch raar zijn als wij niet meeliften op die trend? Zelfs als varkensboer, moet je dat doen!”

Voor meer informatie: www.onsboerenerf.com


Lees meer over deze Eigezwijnse varkenshouders

werknemer
Marcel Berkvens

Varkensbedrijf Berkvens

Heieindseweg 1
5738 CA Mariahout

werknemer
Erik Geene

De Zaanpeel

Grote Baan 1
5445 PA Landhorst

werknemer
Peet-Jan van den Elzen

Elzen Farm

Langstraat 15
5428 NA Venhorst

werknemer
Wilbert Egelmeers

Varkensbedrijf Egelmeers

Park 7
5446 PH Wanroij