Vijf Eigezwijnse varkenshouders

De Zaanpeel

google-maps-logo

Grote Baan 1
5445 PA Landhorst

Het boerenbedrijf van de familie Geene is een gemengd bedrijf en beslaat ongeveer 100 hectares aan landbouwgrond die voornamelijk gebruikt wordt voor het verbouwen van aardappels, maar ook bieten, maïs, waspeen en erwten. Daarnaast zijn er 6.000 vleesvarkens, die volgens het Beter Leven-keurmerk opgroeien en 800 zeugen die zorgen voor het nageslacht. De boerderij draagt de naam De Zaanpeel, wat een combinatie is tussen het gebied waar het ligt (De Peel) en de herkomst van de industrieel die het land rond 1900 kocht als belegging. Rond 1930 werd het land ontgonnen en kon er begonnen worden met landbouw. Het is vanaf 1965 dat familie Geene De Zaanpeel betrekt. Eerst is vaders nog in loondienst, maar later neemt hij het volledig over. Op dat moment echter nog zonder varkens, maar vanaf 1989 gaan varkens een steeds belangrijkere rol spelen. Erik wordt op de boerderij geboren en neemt het bedrijf in 2005 over van zijn vader.
 

Brijvoer

“Onze vleesvarkens krijgen een zeer uitgekiend dieet. De  basis is tarwe en gerst wat we aanvullen met bijprodukten. Dat zijn de reststromen uit de levensmiddelenindustrie. Tarwe en gerst worden gefermenteerd in fermentatietanks met hulp van melkzuurbacteriën. Dit zorgt voor melkzuur en een perfecte zuurgraad. Een varken houdt van zure producten en het is zeer goed voor de darmflora.” De reststromen kunnen bestaan uit brood, een frietmix, maar ook bijproducten als biergist, kaaswei en tarwegistconcentraat  “Die fermentatie is een zeer uitgekiend proces waarbij alles moet kloppen, maar dan heb je ook een product waar de dieren gek op zijn en hun gezondheid eveneens van profiteert. We hebben bijna geen antibiotica meer nodig! Dat het goed is voor mijn dieren is het allerbelangrijkste, maar dat we daardoor ook een steeds lagere CO2-footprint halen, maakt het plaatje helemaal compleet.”

Eigezwijns

“Ik ben heel blij met Eigezwijns. We hebben een product dat klopt, wat bewezen beter is voor het milieu en waarmee we dus als trots merk naar buiten kunnen. Doordat er niet alleen vlees in onze Goeie Worst is verwerkt, daalt de CO2-footprint nog meer.” Tel daarbij op dat in 2018 alle daken van de stallen zijn voorzien van zonnepanelen en er vergevorderde plannen zijn voor een energieneutrale stal voor 3.000 dieren, dan weet je dat we hier te maken hebben met een bedrijf van de toekomst!

Voor meer informatie: www.erikgeene.nl


Lees meer over deze Eigezwijnse varkenshouders

werknemer
Marcel Berkvens

Varkensbedrijf Berkvens

Heieindseweg 1
5738 CA Mariahout

werknemer
Aad van Leeuwen

Ons Boerenerf

Banendijk 5
6034 SV Nederweert-Eind

werknemer
Peet-Jan van den Elzen

Elzen Farm

Langstraat 15
5428 NA Venhorst

werknemer
Wilbert Egelmeers

Varkensbedrijf Egelmeers

Park 7
5446 PH Wanroij