Vijf Eigezwijnse varkenshouders

Elzen Farm

google-maps-logo

Langstraat 15
5428 NA Venhorst

Elzen Farm is in de jaren 30 ontstaan toen de opa van Peet-Jan de woeste Peel introk en er zijn gemengd boerenbedrijfje startte. Al 80 jaar is het bedrijf in familiebezit en heeft het zich verder gespecialiseerd. Heden ten dage is het bedrijf van Peet-Jan uitgegroeid tot een modern varkensbedrijf met plaats voor 7500 vleesvarkens. Naast de stallen is er ook een hypermoderne installatie aanwezig waarin zelf voer gemaakt wordt. Het bedrijf voorziet volledig in eigen energie door zonnepanelen. Kringlooplandbouw wordt nu al toegepast door het voeren van smakelijke reststromen uit de voedingsindustrie. Ook teelt Peet-Jan op 100 ha Corn Cob Mais als voer voor zijn varkens. Dat is zeer smakelijk voer met veel gezond melkzuur.
 

Studieclub

“Ik vind dat we écht onderscheidend bezig zijn door allereerst een groot gedeelte van het voer van de varkens te telen op onze eigen grond. dit vullen we aan met reststromen uit de levensmiddelenindustrie, zoals biergist.” Peet-Jan kent de andere boeren van Eigezwijns uit een studieclub en dat bleek de aanleiding om met het project te starten. “Wij hebben allemaal een lagere CO2-footprint doordat we werken met brijvoer en reststromen. Daar zijn we trots open en dat willen we delen met de rest van de wereld. Door met ons eigen label te komen, kunnen we dat nu ook écht laten zien! Alles is officieel onderzocht en ons gevoel bleek helemaal te kloppen: met ons vlees zorgen we voor een lagere CO2-footprint.”

Hybride

Goeie Worst is het eerste product dat de varkensboeren onder het label Eigezwijns op de markt brengen. Dat deze worst niet alleen bestaat uit varkensvlees, maar ook uit kidneybonen of oesterzwamvoetjes is voor Peet-Jan heel logisch . “Het druist een beetje tegen je oergevoel in, maar ik ben helemaal overtuigd. Je kunt op deze manier volop genieten van de mooie vleessmaak die Goeie Worst heeft en stiekem eet je wat minder vlees. Dat alles zorgt voor een zeer lage CO2-footprint. Wij zijn een modern bedrijf en dan hoort zo’n product ook bij je. Met Eigenzwijns eet je echt goed!

Voor meer informatie: www.elzenfarm.nl


Lees meer over deze Eigezwijnse varkenshouders

werknemer
Marcel Berkvens

Varkensbedrijf Berkvens

Heieindseweg 1
5738 CA Mariahout

werknemer
Aad van Leeuwen

Ons Boerenerf

Banendijk 5
6034 SV Nederweert-Eind

werknemer
Erik Geene

De Zaanpeel

Grote Baan 1
5445 PA Landhorst

werknemer
Wilbert Egelmeers

Varkensbedrijf Egelmeers

Park 7
5446 PH Wanroij