Vijf Eigezwijnse varkenshouders

Varkensbedrijf Egelmeers

google-maps-logo

Park 7
5446 PH Wanroij

Al bijna honderd jaar is het bedrijf op deze locatie in de familie. Het was opa die in 1922 startte met het familiebedrijf, Wilbert kwam in 1981 bij zijn vader te werken en nam het achttien jaar later helemaal over. In de loop der tijd is het bedrijf zich steeds meer gaan specialiseren als varkenshouderij en inmiddels is het gemengde bedrijf een volledig varkensbedrijf geworden met 9.000 varkens op twee locaties waarvan één locatie met 4.500 varkens onder het Beter Leven-keurmerk. Wilbert is niet alleen, ook zijn vrouw en twee zonen werken mee in het bedrijf. Uniek is dat de familie Egelmeers een zichtlocatie van de boerderij heeft gemaakt: de consument kan het bedrijf bezoeken en de varkens rustig aanschouwen. “Het geeft de bezoeker een goed beeld hoe we werken en we kunnen hen zelf uitleggen hoe we werken. Door een eerlijk verhaal te vertellen en te laten zien hoe we werken, kan men zelf een beeld vormen hoe het eraan toegaat.”
 

Soppot

“Er wordt veel over ons als boeren beslist, wij moeten er juist voor zorgen dat we zelf mee beslissen!” Het werken met bijproducten uit de levensmiddelenindustrie is iets dat hier al lang gedaan wordt. “Dat begon ooit omdat het goedkoper was dan gewoon droogvoer, maar al snel wisten we dat het ook veel beter was voor het milieu. We hebben dat laten onderzoeken en het blijkt inderdaad dat door deze reststromen te gebruiken we een veel lagere milieubelasting hebben dan het gemiddelde varken..” Voorgebakken friet, gestoomde aardappels, biergist en brood, snoep en koek dat retour gaat, worden allemaal verwerkt tot brijvoer waar de varkens van genieten en hun gezondheid bij floreert. “Weet je wat zo leuk is? Mijn opa kookte al aardappelen in de soppot om dat te voeren aan de varkens. Wat we nu doen, is eigenlijk hetzelfde, alleen op iets grotere schaal. ”

Geen geheimen

Wilbert is heel duidelijk over zijn manier van boeren. “We hebben de beste luchtwassers om onze buren niet te storen en kiezen er bewust voor om de varkens niet naar buiten te laten. De milieubelasting is dan veel lager en het risico op ziektes veel kleiner. Ik wil geen antibiotica gebruiken en dat hoeft op deze manier ook niet. Wij slikken biergist voor onze gezondheid, dat zit voor onze varkens gewoon in het brijvoer.”   

Koning van de kringloop

“Het varken is de koning van de kringloop en ze eten wat er in huis niet meer gebruikt wordt. Met onze manier van werken met reststromen gaan we weer terug die kant op. Wij zijn dat in Nederland helaas wat verloren, maar ik weet zeker dat als we doorzetten waar we mee bezig zijn dat het varken hier ook weer met onze cultuur vervlochten raakt.”  

Voor meer informatie: www.varkensbedrijfegelmeers.nl


Lees meer over deze Eigezwijnse varkenshouders

werknemer
Marcel Berkvens

Varkensbedrijf Berkvens

Heieindseweg 1
5738 CA Mariahout

werknemer
Aad van Leeuwen

Ons Boerenerf

Banendijk 5
6034 SV Nederweert-Eind

werknemer
Erik Geene

De Zaanpeel

Grote Baan 1
5445 PA Landhorst

werknemer
Peet-Jan van den Elzen

Elzen Farm

Langstraat 15
5428 NA Venhorst